Kafkas Cephesi Beyaz Savaş Belgeselini İzlediniz mi?

Doğu Karadeniz’den Güneydoğu Anadolu bölgesine Kafkas Cephesi’nin geçtiği tüm bölgeler, araştırmacı gazeteci ve belgesel yönetmeni, sürekli sarı basın kartı sahibi İsmail Kahraman’ın danışmanlığında ilk kez Kafkas Cephesi Beyaz Savaş belgeselinde TRT ekranlarına geldi.

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu TRT’nin çeşitli kanallarında yayınlanan belgesel büyük ilgi gördü.

Kafkas Cephesi Beyaz Savaş belgeselinin linklerini sizlerle paylaşıyor, izlemenizi istiyor ve yorumlarınızı bekliyoruz.

1. Bölüm

2. Bölüm

3. Bölüm

4. Bölüm

5. Bölüm

6. Bölüm

BELGESELİN ÇEKİM SÜRECİ

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in yakın ilgisi ile TRT İç Yapımlar Koordinatörlüğü tarafından Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde Ayhan Arabacı’nın yapımcılığı ve İsmail Kahramanın danışmanlığında 6 bölüm olarak çekilen “Kafkas Cephesi Beyaz Savaş” belgeselinin ilk yayını TRT AVAZ’da gerçekleşti.

Belgesel programının projesi gazeteci ve belgesel yönetmeni İsmail Kahraman tarafından Temmuz 2017’de TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Eren’e sunuldu. Projeyi uygun bulan TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, projenin yapımcılığını ve yönetmenliğini TRT yapımcılarından Ayhan Arabacı’ya tevdi ederek belgesel çekimlerine başlandı.

DANIŞMAN İSMAİL KAHRAMAN’DAN AÇIKLAMA

Belgesel çekim süreci ile ilgili kısa bir açıklama yapan Kahraman, proje danışmanı olarak Birinci Dünya Harbi Kafkas Cephesi’nin geçtiği alanlardaki şehitlikler ve Sibirya Esir kamplarında 18 yıldır saha araştırması yaptığını açıklayarak bu bilgilerin Kocaeli milletvekili Sayın Akif Yılmaz tarafından TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Eren beye intikal ettirilmesinden sonra belgesel çekimlerinin başladığını, Milletvekili Yılmaz ve Genel Müdür Eren’e teşekkürlerini ifade etti.

YAPIMCI VE YÖNETMEN AYHAN ARABACI’DAN AÇIKLAMA

Programın ön araştırmasının yapılması, önerisinin hazırlanması, önerinin TRT komisyonlarından geçmesi ve program bütçesinin onaylanmasının ardından programın kaynak metin ve metin yazım çalışmalarına başlandı. Program metni, Genel Kurmay Başkanlığı ATASE Dairesi Başkanlığı’nın “1. Dünya Harbinde Türk Harbi” adlı iki ciltlik kitabı esas olmak üzere pek çok kitap ve hatırattan faydalanılarak tarafımca yazıldı.

Kafkas Cephesi’nin Uzunluğu 500 km

Kafkas Cephesi bir ucu Karadeniz diğer ucu Van Gölü’nün güneyine kadar uzanan geniş bir alanı kapsarken, bu büyük cephenin en can alıcı çarpışmaları Erzurum ve Sarıkamış bölgesinde yaşanmıştır. Bu nedenle program metin yazımının ardından ilk keşif gezimizi 2017 Kasım ayında Erzurum ve Sarıkamış bölgelerine gerçekleştirdik.

Kafkas Cephesi’ndeki çarpışmaların daha çok kış aylarında geçmesi ve savaşın en dramatik bölümü olan Sarıkamış Faciasında Türk Ordusu’nun Ruslardan çok yoksulluğa ve olumsuz hava şartlarına yenilmesi nedeniyle program çekimlerinin başlaması için mevsimin kışa dönmesini beklemek zorundaydık. Maalesef istediğimiz kar yağışının gerçekleşmemesi ve gerçekleşecek gibi görünmemesi nedeniyle, program çekimlerine Şubat 2018’in ilk haftasında başlamak zorunda kaldık. Dokuz gün süren ilk periyotta, Erzurum şehir merkezi, Erzurum’un ilçe ve köyleri ile Sarıkamış ilçe ve köylerinde sunucu Erdal Küçükkömürcü ile bu bölgelere ait anons çekimlerini gerçekleştirdik.

Belgeselin Çekimleri Birçok İlde Yapıldı

Şubat ayının Ortalarında yeniden Erzurum’a giderek, bu kez Erzurum Tabyalarına kurduğumuz platoda 40 kişilik figürasyon ekibi ile canlandırma çekimlerini gerçekleştirdik.

İkinci Erzurum çekimlerinin ardından, bir sonraki çekim güzergâhımız, cephenin kuzey kanadını oluşturan Karadeniz bölgesi oldu. Ardahan’dan başladığımız bu çekimlerde sırası ile Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Rize Trabzon ve Giresun’un pek çok ilçe ve köylerinde çekimler gerçekleştirdik. Savaşın Kronolojisine uygun olarak, Erzurum’un işgalinden sonra Rus Kafkas Ordusu’nun adım adım ilerlemesi buna karşılık 3. Ordu’nun ise adım adım geri çekilmesinin hikâyesini çekmek üzere bir sonraki çekim yerimizi Erzurum’un batısı ve Erzincan olarak belirledik.

Belgesel Çekimleri İstanbul’da Devam Etti

Kafkas Cephesi Beyaz Savaş belgeselinin Mart 2018’de anons çekimi için İstanbul’a gittik. Savaş bölgesindeki son çekimlerimiz ise Nisan 2018 tarihinde cephenin güney kanadını oluşturan Van, Muş, Bitlis, Ağrı illeri ilçeleri ve köyleriydi. Bölgedeki bu son çekimlerin ardından savaşın yaz aylarında gerçekleşen bölümlerine ait canlandırma çekimlerini Haziran 2018 tarihinde Ankara’nın Elmadağ ve Bâla ilçeleri kırsalında gerçekleştirdik.

Kafkas Cephesi Beyaz Savaş belgeseli basın ve kamuoyunda büyük ilgi gördü.

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.